KUCHNIA I SPRZĘT AGD



Wszystkie meble wymagają stałej i regularnej konserwacji.

Praca w kuchni oznacza obcowanie z wysokimi temperaturami, oparami i wilgocią. Dzisiejsze materiały meblowe są wprawdzie odporne na większość z nich jednak istnieją granice, które uzasadnione są specyficznymi właściwościami materiałów.

 

Część rad zamieściliśmy dla Państwa w poprzednim artykule.

Tym razem chcemy Państwu uzmysłowić jak należy obchodzić się ze sprzętem kuchennym aby jego użytkowanie nie wpłynęło negatywnie na nasze meble i aby długo cieszyć się z nowej kuchni. Dlatego poniżej zamieszczamy kilka wskazówek.

Jak nie dopuścić do uszkodzeń mebli kuchennych przy użytkowaniu sprzętu AGD?

Stosuj pochłaniacze lub wyciągi – podczas gotowania pomieszczenie powinno być dobrze wentylowane.

Dostosuj wydajność okapu do indywidualnych potrzeb wg poniżej zasady:

– Powierzchnia bazowa kuchni x wysokość pomieszczenia x 6 = minimalna wymiana powietrza w m3 na godzinę

– Powierzchnia bazowa kuchni x wysokość pomieszczenia x 12 = maksymalna wymiana powietrza w m3 na godzinę

Przykład: powierzchnia bazowa kuchni = 12 m2

wysokość pomieszczenia = 2,40 m

12 m2 x 2,4 m x 6 /h = ok. 173 m3/godz. (min.)

12 m2 x 2,4 m x 12 /h = ok. 346 m3/godz. (maks.)

– Otwórz zmywarkę do naczyń około 20 min po zakończeniu programu, aby para wodna mogła skroplić się w urządzeniu.

– Sprawdź od czasu do czasu temperaturę powierzchni na bocznej krawędzi drzwi piekarnika.

– Wskazówka: tak długo jak krawędź może zostać dotknięta opuszkiem palca temperatura jest niższa niż około 70 stopni a ciepło rozpraszane jest prawidłowo.

– Jeżeli temperatura jest wyższa szczelność drzwi piekarnika powinna być sprawdzona przez serwis producenta.

– Nie stawiaj ekspresu do kawy, czajnika elektrycznego czy tostera pod szafkami wiszącymi.

– W dłuższym okresie czasu opary i temperatura mogą uszkodzić meble.

– Sprawdzaj regularnie rozmrażanie twojej lodówki, żeby wykluczyć wszelkie zastopowania.

– Uwzględnij przy tym instrukcje użytkowania otrzymane od producenta urządzenia.